Dożynki powiatu tarnowskiego, które odbyły się w Ryglicach łączyły elementy obyczajowości ludowej z kulturą popularną oraz tradycję z nowoczesną formułą imprez masowych. Na licznych stoiskach gastronomicznych można było kosztować smaki regionu.
W Kościele parafialnym pw. św. Katarzyny odprawiona została Msza św., a następnie uczestnicy uroczystości przeszli na miejscowy rynek, gdzie obrzęd dożynkowy zaprezentował zespół „W Kuźni u kowala”. Starostowie powiatowych dożynek – Renata i Adam Fijołkowie przekazali chleb upieczony z tegorocznych zbiorów staroście tarnowskiemu Romanowi Łucarzowi oraz burmistrzowi Ryglic Pawłowi Augustynowi. Wypowiedziano wiele słów wdzięczności wobec ludzi pracujących na roli.
– Dożynki to radość i odpoczynek po ciężkiej pracy – mówił starosta Roman Łucarz. – To też okazja, aby podziękować za trud rolniczej pracy, dzięki której na naszych stołach nie brakuje chleba. Dzięki której zapewnione jest bezpieczeństwo żywnościowe naszego kraju.
Starosta dziękował za to, że polska wieś jest wciąż ostoją najważniejszych wartości. – Przechowywane zwyczaje, obrzędy są ważnym elementem kultury polskiej – dodał. – Dziękuję za kultywowanie tradycji. Jestem pod wrażeniem pięknych wieńców dożynkowych, które są symbolem zebranych plonów.
Było wiele stoisk gastronomicznych, na których można było poznać smaki regionu. „Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne powiatu tarnowskiego” – to tytuł przedsięwzięcia, które realizowane było w Ryglicach przez Tarnowską Organizację Turystyczną w ramach projektu Województwa Małopolskiego „Małopolska Pszczoła 2023”. Powstała specjalna strefa składająca się z stoisk wystawienniczych, warsztatowych i edukacyjnych z udziałem pszczelarzy. Były pokazy kulinarne przedstawiające, jak można wykorzystać miód w kuchni.
dbył się XXII Powiatowy Przegląd Wieńca Dożynkowego. Jury, któremu przewodniczył Paweł Smoleń, przewodniczący Rady Powiatu Tarnowskiego w kategorii wieńca tradycyjnego przyznało dwie pierwsze nagrody – gminie Wierzchosławice (Rudka) i gminie Ryglice (Joniny), a w kategorii wieńca współczesnego zwyciężył wieniec z gminy Tarnów (Łękawka). Odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa” otrzymali Antoni Dąbrowski, Adam Fijołek, Józef Piątek i Roman Sokołowski, a „Zasłużony dla kultury polskiej” Marta Piątek i Zbigniew Kumięga.
Zgromadzeni na dożynkach mogli obejrzeć występy zespołów ludowych, w tym gości z Węgier oraz koncerty w wykonaniu Mateusza Mijala i Red Oueen.
Patronat honorowy nad dożynkami powiatowymi sprawował Marszałek Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski. Obecni byli na nich również posłowie na Sejm RP Anna Pieczarka i Piotr Sak, senator Kazimierz Wiatr, wicemarszałek małopolski Józef Gawron, przewodniczący rady powiatu tarnowskiego Paweł Smoleń, wicestarostowie Jacek Hudyma i Tomasz Stelmach, wiceprzewodniczący rady powiatu tarnowskiego Irena Kusion i Zbigniew Karciński, członek zarządu Bogdan Płachno, sekretarz powiatu Wacław Prażuch, a także radni powiatowi: Grażyna Karaś, Krzysztof Płaczek, Władysław Olszówka i Adam Biedroń.
Partnerami wydarzenia byli: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie oraz Małopolski Oddział Regionalny ARiMR Kraków – Sponsorzy to: Zakłady Mechaniczne w Tarnowie, Grupa Azoty S.A., Lasy Państwowe – Nadleśnictwo Gromnik, Małopolska Izba Rolnicza, Huta Szkła Gospodarczego – Pan Tadeusz Wrześniak, Bank Spółdzielczy Rzemiosła w Krakowie oddział w Ryglicach, LGD Pogórzańskie Stowarzyszenie Dunajec-Biała, Piekarnia GS Ryglice.
Więcej zdjęć na profilu społecznościowym facebook Starostwa Powiatowego w Tarnowie.